Woerden in Balans (75+)

 ‘Woerden in balans’ is een project dat ervoor zorgt dat ouderen (in de leeftijd van 75+) minder snel ten val komen of dat bij een eventuele val het letsel aanzienlijk wordt beperkt. Binnen het project wordt samengewerkt tussen de Huisartsenpraktijk Iepenhof, Welzijn Woerden, Ergotherapiepraktijk Woerden, Fysiotherapeuten Maatschap Woerden, Raedelijn en VeiligheidNL. De pilot is grotendeels door de gemeente Woerden bekostigd. 

Ouderen met een risico werden eerder dit jaar benaderd door Woerden in Balans en konden een uitgebreide screening laten uitvoeren door de ergotherapeut, fysiotherapeut of praktijkondersteuner van de huisarts. Tijdens de screening was er aandacht voor allerlei aspecten die met vallen te maken hebben zoals mobiliteit, evenwichtsproblemen, duizeligheid, gewrichtsklachten, gezichtsvermogen, huisinrichting en voeding. De screening werd afgesloten met een advies op maat. Eén van de adviezen is het volgen van het valtrainingsprogramma ‘Vallen Verleden Tijd’. In dit valtrainingsprogramma leren deelnemers in een periode van vijf weken hoe ze het beste een val kunnen voorkomen en hoe ze zich het beste kunnen opvangen als ze toch komen te vallen. Dit trainingsprogramma is wetenschappelijk onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat mensen na het volgen van de training 46% minder kans hebben op letsel na een val.

Tien senioren uit de wijken Molenvliet en Bomen-/bloemenbuurt hebben dit project al gevolgd in mei/juni 2018. De eerste groep Woerdense inwoners die de training ‘Vallen Verleden Tijd’ inmiddels succesvol heeft afgerond, is zeer enthousiast! Enkele reacties zijn: “Ik heb nu minder moeite met opstapjes” en “Ik ben minder bang om te vallen”. 

'Woerden in Balans' is bekroond met subsidie!

Het succes is inmiddels beloond met ‘Sportimpuls’, een subsidie via ZonMw. Dankzij de Sportimpuls zijn er middelen om uit te breiden naar andere wijken en dorpen en meer zorgverleners op te leiden om zo het valrisico binnen de gemeente Woerden te verlagen. Na de zomer starten nog eens 20 ouderen met het programma. Vervolgens breidt het project zich uit naar andere Woerdense wijken en dorpen. 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit project, dan kunt u contact opnemen met onze collega Maarten Stiggelbout. Maarten is vanuit Beweegteam Woerden projectleider van 'Woerden in Balans'. Ook kunt u contact opnemen met Annemiek Vonk, Fysiotherapeuten Maatschap Woerden, tel. 0348 427724 (directe lijn ma-do-vrij) of via het secretariaat 0348 427250. Of met Lars Luijkx, Raedelijn, tel 06 46 33 82 83.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

START TWEEDE CURSUS 

Op 16 april starten de Fysiotherapeutenmaatschap Woerden, Fysio-Aktief en het Beweegteam Woerden weer met het programma In Balans. Het is een groepsprogramma met als doel het voorkomen van valongevallen bij senioren (65+) door middel van bewustwording van risicofactoren en verbetering van balans, mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning. De cursus In Balans voor ouderen bestaat uit voorlichting en een beweegprogramma.

Het vindt plaats in het Brediushonk, Kievitstraat 40, Woerden.

De trainingen zullen in totaal 13 weken duren 2 x per week op de dinsdagmiddag en vrijdagmiddag. 

Voor deelname aan de cursus betaalt u een eigen bijdrage van €75.

U kunt meer informatie krijgen via Maarten Stiggelbout van het Beweegteam via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of mobiel: 06 34443230.

Woont u zelfstandig en voelt u zich onzeker op de been tijdens het lopen, bent u bang om te vallen en/of bent u al vaker gevallen dan is In Balans iets voor u!

 

afbeeldingen Woerden in Balans

 

0
0
0
s2sdefault

Kies je Sport

Op zoek naar sport- en beweegaanbod wat bij jou past?

Zoek hier jouw sport!

Social Media