Sport als middel: Stapjefitter (re-integratie)

Stapjefitter is een programma waarin mensen met een uitkering en ongezonde leefgewoonten en mogelijk onvoldoende vaardigheden in de Nederlandse taal, groepsgewijs actief aan de slag gaan met hun eet- en beweeggedrag en actieve deelname in de samenleving. Bij Stapjefitter krijgt de groep les in gezonde voeding, gegeven door onze collega Buurtsportcoach Voeding en Gezondheid Linda van Amerongen - Oskam. Op een ander moment in de week wordt een actieve beweegles georganiseerd op het terrein van atletiekvereniging Clytoneus, onder leiding van fysiotherapeut Sjaak Vermeulen van Fysiomaatschap Woerden. Tot slot staan ook lessen 'participatie' op het programma, die worden verzorgd door Saskia Hijzelendoorn, welzijnsconsulente bij Welzijn Woerden. 

Wie doet er mee? 

De doelgroep betreft re-integratie cliënten uit de participatieladder treden 1-2 met een ongezonde leefstijl – deels met een achterstand in hun kennis van de Nederlandse taal. De trainingsvorm in groepsverband is de eerste stap om isolatie te doorbreken en/of het sociale netwerk te vergroten. De groepsgrootte van 12 tot 16 deelnemers is afgestemd op het verwachte niveau van de deelnemers (de geconstateerde status op de participatieladder wordt hierbij als vertrekpunt gezien).

Samenwerkingspartners
De kracht van Stapjefitter is dat verschillende disciplines die zich bezig houden met re-integratie de handen ineen slaan. Het project is ontwikkeld door Welzijn Woerden ism Woerden Actief.  Voor de uitvoeringsfase wordt samengewerkt met Ferm Werk voor de werving, een taalaanbieder voor het taalonderwijs en Fysiotherapeutenmaatschap Woerden voor de fitheidstesten, beweegactiviteiten en coördinatie. Ook de welzijnsorganisatie en een lokale sportvereniging zijn betrokken, zij bieden de locatie voor de activiteiten gegeven en het team van docenten. 
We sluiten zo veel mogelijk aan bij bestaande samenwerkingsstructuren.

Erkende interventie
Stapjefitter is in december 2016 door Kenniscentrum Sport erkend als ‘Goed Beschreven interventie’.

Oud-deelneemster: ‘Ik ben door mijn deelname aan Stapjefitter inmiddels 10 kilo ben afgevallen. Ik voel me sterker en mijn dagelijkse handelingen  gaan steeds makkelijker. Ik krijg meer zelfvertrouwen en het is makkelijker geworden om de dagen af te kunnen sluiten met een positieve gebeurtenis. En zo kan ik nog wel doorgaan met vruchten plukken…! Dank jullie wel!

Voor meer informatie over Stapjefitter, neem contact op met onze collega Maarten Stiggelbout.

0
0
0
s2sdefault

Kies je Sport

Op zoek naar sport- en beweegaanbod wat bij jou past?

Zoek hier jouw sport!

Social Media